Előadások

Az első 1000 nap, vagyis életünk első három éve a legmeghatározóbb. Az alábbi előadások, témakörök mind azt a célt szolgálják, hogy a mai szülők és nevelők kihívásokkal teli hétköznapjaiban iránytűként szolgálhassanak.

Ki tudhatja azt ma még, hogy a holnap megszülető gyerekek milyen kihívások elé néznek holnapután? Vajon a millió lehetőség és ártalom között hogyan vezessük sorsukat, hogy a megfelelő, vagy az épp legfontosabb készségterületekre tudjunk koncentrálni?

Ha arra vagyunk kíváncsiak, mi az, ami gyermekünket a mesterséges intelligencia majdani felhasználójává teszi ahelyett, hogy áldozatává váljon a hitech világának, akkor kőkorszaki idegrendszerünk felépülésének is tudatában kell lennünk. Mit bír, mit nem a gyermek fejlődő idegrendszere?

Az alábbi előadások a híd szerepét szeretnék betölteni. Azért, hogy ami emberi bennünk, az megmaradjon. Hogy szót és képet, formát és színt egyaránt megértsünk, hogy odaadó tekintettel kapcsolódni tudjunk gyermekeinkhez, ezzel továbbadva a szeretet ajándékát. Hogy sokan legyünk, akik majd át tudjuk vinni a szerelmet fogunkban tartva a túlsó partra, ahogy Nagy László költőtől megtanulhattuk.

Két témakört dolgoztam ki olyan alapossággal, hogy előadásokra bontottam őket. Egyik a születés utáni első hat hét, magyarul a gyermekágy ideje, másik a beszédindulás korszaka. Ezek online kurzusokon is formálódtak, közeledtek a szülők valós igényeihez. Terveimben a hiányzó időszak mozgásfejlődésre koncentráló, az idegrendszeri érést bemutató kurzusa is szerepel. Egyelőre az alábbi témákkal szolgálhatok:

Az újszülött és az új szülők.

Mit, mikor, hogyan? A gyermekágyas időszak témái:

 1. Hogyan éld túl az első 6 hetet anélkül, hogy lelkileg és fizikailag kimerülnél? – Bevezetés a Gyermekágyas Kurzushoz
 2. Babatudomány – mivel érkezett, mit tud az újszülött?
 3.  A női test változása, párkapcsolat –  visszarendeződés, hormonok, alapszükségletek.
 4. Szoptatás, táplálás – mindkét fél igénye szerint.
 5. Kiscsalád, barátok, nagycsalád – gyermekágyas házirend
 6. Holmik és hacukák – szükséges, felesleges és ártalmas eszközök a gyermekágy során.

A beszédindulás időszakának témái:

 1. A Beszédfejlődés rejtett összetevői, avagy mit tehetek otthon, szülőként a beszédindulásért.

a.       Az előadáson feltárjuk a beszédfejlődés olyan kevéssé ismert alapjait, amelyek segítenek megérteni, mi zajlik a gyermekek fejében. Ide tartozik az idegrendszer érettsége, a náthák szerepe a beszédkésésben, az egyensúly fejlődése, valamint a beszélő környezet által nyújtott minta.

b.       Megnézünk együtt egy konkrét esetet is, ami érthetővé teszi, hogy az olyan apróságok, amik egyesével semmit nem ártanának, hogyan okoznak halmozódva komoly problémákat, és tartanak fenn éretlenségeket.

 1. Beszéd-környezet
 2. Beszédhallás, beszédértés
 3. Beszédprodukció (és idegrendszeri érettség)
 4. A mozgásfejlődés és az idegrendszeri érés kapcsolata
 5. A mozgásfejlődés akadályai – hogyan hátráltatják az érést a fennmaradó csecsemőreflexek?

MEGRENDELÉS:
Kérj árajánlatot az időpont, helyszín, terjedelem és a téma megadásával a klari@odaadotekintet.hu címen! Díjazás megegyezés szerint.